Brygprocessen kan variere lidt alt efter hvilken opskrift, du har valgt, men langt de fleste indeholder disse steps:
Forberedelse
- Start med at sætte dig grundigt ind i opskriften.
- Tjek at du har det nødvendige udstyr samt råmaterialerne klar:
– afmål malten af og kværn den (hvis du ikke har købt kværnet malt)
– mål maltekstrakten af (hvis du har købt mere end angivet i opskriften)
– opdel humlen i portioner iflg. opskriften (bitterhumle, smagshumle og aromahumle) - Rengør alt udstyret – sådan rengør du dit ølbrygnings-udstyr!
Mæskning
- Fyld en gryde med vand og varm det op til den angivne mæsketemperatur (fx 65 °C).
- Tilsæt den valsede malt – evt. i en mæskepose, så indholdet nemt kan fjernes igen. Prøv at holde din mæsk på den angivne temperatur under hele indmæskningen, det giver det bedste resultat. Ved mæskning frigøres sukkeret fra den valsede malt.
- Varm et par liter vand op til 80 ºC i en mindre gryde.
- Fjern malten med en si (eller tag mæskeposen op) og skyl den efter i det 80 grader varme vand. Hæld derefter vandet over i din mæskegryde (kaldes også eftergydning).
- Varm dåsen/bøtterne med maltekstrakt i vandbad i ca. 5 minutter for at gøre indholdet flydende
- Hæld maltekstrakten i gryden og rør godt rundt. Skru op for varmen.
- Tilsæt sukker og vent til “urten”, som væsken nu kaldes, er kommet i kog igen
- Tilsæt den første humle (bitterhumlen), der skal koge med i længst tid (ofte 1 time)
- Tilsæt evt. smagshumle, der typisk koger med i ca. 30 minutter
- Tilsæt aromahumlen (kommes i fx efter 45 minutter, hvis den skal koge med i de sidste 15 minutter)
Sining og nedkøling af urten
- Når bitterhumle og aromahumle har kogt med i den angivne tid, stoppes kogningen og urten hældes over i en brygspand. Hæld urten gennem en stor køkkensi, så al humlen filtreres væk. Brug evt. en øse, så du undgår at plaske for meget med urten.
- Du skal nu tilsætte vand, så du kommer op på 25 liter. Det kan nemt tjekkes, hvis gærspanden har påtrykte litermål. Det sikreste er at koge tilsætningsvandet, men mange nøjes med at tilsætte koldt vand direkte fra hanen.
- Før gæren kan tilsættes, skal urten hurtigst muligt køles ned til ca. 25-30% (jo hurtigere det gøres, jo mindre risiko er der for at urten angribes af bakterier før gæringen går i gang). Nogle anvender en kølespiral, men du kan også sætte et desinficeret låg med gærlås på gæringsspanden og evt. sætte den i et koldt vandbad.
Gærtilsætning
- Mål sukkerindholdet med et hydrometer og noter tallet (det bør svare til det Boil Gravity – BG – der er angivet i opskriften). Det skal bruges senere til at udregne alkoholprocenten.
- Tilsæt gæren. Tørgær kommes direkte i gærspanden, når temperaturen er korrekt (tjek anvisning på pakken). Du kan også anvende flydende gær og/eller gærstarter.
- Sæt gærlås fyldt med vand på gærspanden.
Gæring
- Gæringen går som regel i gang inden for det første døgn og varer normalt 3-10 dage – hold godt øje med aktiviteten og sørg for, at der hele tiden er tilpas med vand i gærlåsen.
- Når 1. gæringen er afsluttet, og der ikke kommer flere bobler i gærlåsen, er det tid til at stikke om til en ren gærspand, hvis du har en sådan. Efter omstikningen vil din gæring sikkert gå i gang igen, selv om det måske ikke er til at se. 2. gæringen varer ca. 1 uges tid, og du kan herefter omstikke igen for at få de sidste bundfald siet fra.
- Når gæringen er helt stoppet, tager du en ny måling af sukkerindholdet (helst ved samme temperatur som første måling). Træk resultatet fra din tidligere måling og divider med 7,6. Resultatet er lig med alkoholprocenten. Læs mere om hvordan du udregner alkoholprocenten i dit hjemmebryg!
Flaskning
- Når gæringen er stoppet i gærspanden, skal øllet tappes på flasker og eftergære, så der dannes CO 2. Der skal derfor tilsættes lidt sukker før tapningen. Det kan ske på to måder:
- Opløs den sukkermængde, der er angivet i opskriften, i væsken i gærspanden (stik gerne indholdet over på en anden gærspand først, så du får siet bundfaldet fra)
- Fordel den opløste sukkermængde ligeligt på det antal flasker, du skal fylde.
- Tap derefter dit bryg på rengjorte flasker og sæt kapsler på – Sådan rengør og desinficerer du bedst dine ølflasker
Lagring
- Lad øllet lagre ved stuetemperatur i en uge, og derefter 2-4 uger ved ca. 10 grader (nogle øltyper – især de mørke og stærke – er først på toppen efter et par måneders flaskelagring).
- Start Nyd dit øl i godt selskab!
Udstyrsliste til semi-grain ølbrygning
- 15-20 liter gryde (evt. 2 mindre) – eller en elgryde med taphane (ca. 30 liter)
- Litermål
- Brygske
- Stor si
- Steriliseringsmiddel, fx klorin
- Termometer på 0-120 grader
- Gærspand
- Gærlås
- Hævert/flaskepåfylder (eller gærspand med taphane og en plastikslange)
- Kapselpåsætter
- Flaskebørste
- Hævert/flaskepåfylder
- Flasker
- Kapsler
- Kapselpåsætter
Valgfrit ekstraudstyr:
- Maltmølle
- Mæskekar
- Kølespiral
- 100ml cylinderglas
- Hydrometer (Oechslevægt)
- Ølpipette (for at tage prøver fra ballonen)
- Flaskeskyller