Produktion af alkohol

0

Med ølgær kan du får dit bryg op på 12-13%. Snyder du og bruger portvinsgær, kan du komme helt op på 15-16%.
Men god øl er jo meget mere end stærk øl. Så vælg dine våben med omhu og hav altid den helstøbte og velafbalancerede øl som mål. At opnå den rette balance mellem sødme, bitterhed, fylde/krop, alkohol osv. er en svær men ædel kunst.

Vælg ølgær ud fra forgæringsgraden
Forgæringsgraden er et mål for hvor stor en procentdel af sukkerarterne i urten, der forventes omsat af gæren. Gær med en høj forgæringsgrad giver en “tør” øl (= sødmefattig og uden syrlighed), mens lav forgæringsgrad modsat betyder mere sødme i øllen. Det er derfor vigtigt at vælge den rette gær/forgæringsgrad til den type øl, du vil brygge. Til en mild ale med lidt restsødme bør du fx vælge en gærtype med lav forgæringsgrad.
Generelt forgærer undergær flere sukkerarter (bl.a. melibiose) end overgær – og gør det tilmed mere fuldstændigt. Undergær vil derfor være det rette valg til tørre øl som pilsnere.

Share.

Leave A Reply