Smagstilsætninger

Fra anis og kanel til røget chili, væselkaffe og månestøv
I langt de fleste øl er malt og humle fuldt tilstrækkelige smagsgivere, men skal man skabe en helt vildt speciel øl, kan mere “kreative krydderier” komme på tale. Og her er mulighederne nærmest uendelige. Selvfølgelig står de traditionelle anis, porse, lakrids, enebær og appelsinskal for hovedparten af smagstilsætningerne, men du kan også få øl med fx månestøv (“Celest-Jewel-Ale” fra Dogfish Head), spansk Iberia-skinke (Ewil Twins “Biscotti Break Special Edition) og kaffe, der har passeret tarmsystemet i et væseldyr (Mikellers “Beer Geek Brunch”). Kan du trumfe den? – så hører vi meget gerne om eksperimentet og resultatet!

Forskellige metoder til krydring af øllet
Præcis som med humle kan du tilsætte dine “krydderier” på forskellige stadier i brygprocessen. Du kan koge dem med i urten fra start til slut, tilsætte dem til sidst i kogningen eller lade dem trække i øllet, mens det lagrer på gæringsspanden. Typisk koger krydderierne dog med de sidste 10 – 20 min. af humlekogningen. Hvad der giver den bedste virkning afhænger naturligvis af krydderiets art og hvor kraftig en aromaeffekt, du ønsker. Prøv dig lidt frem, men lad os med det samme advare: krydderier slår meget kraftigt igennem i øl, så selv små mængder kan hurtigt blive for meget – især når det gælder kanel, nelliker og anis. Nogle krydderier (som koriander, appelsinskal og kakao), slår dog knap så voldsomt igennem.

Brygstarts liste over smagstilsætninger
Vores ambition er på ingen måde at skabe den komplette oversigt over smagstilsætninger. Men da der findes en række meget anvendte “krydderier”, som sandsynligvis står for langt over 90% af alle smagstilsætninger til håndbrygget øl, giver det god mening at give disse nogle forklarende ord med på vejen. Så vi har håndplukket en hitliste på godt 20 krydderier, som vi giver nogle ord med på vejen.

Få inspiration til hvordan du bruger følgende smagstilsætninger i dit øl: