Ekstraktbrygning kræver kogekapacitet
Ved brygning med maltekstrakt undgår du den lidt besværlige mæskning, men skal dog stadig koge malten med humle. Til selve brygprocessen er det vigtigste udstyr derfor 1 stor gryde på 14-20 liter (eller et par mindre). Har du ikke dette i forvejen, kan du måske låne dig frem. Men ellers er den billigste løsning at købe en stor suppegryde, der på udsalg ofte kan fås for 100-200 kr. En termostatstyret elgryde med taphane er selvfølgelig lidt nemmere at brygge med, men den koster så også ca. 1500 kr.
Sæt blus under suppegryderne
Vælger du at køre din ekstraktbrygning på et par mellemstore gryder, skal du huske at fordele maltekstrakt og humle ligeligt i forhold grydernes størrelse. Kogningen af humlens bitterstoffer i malten har nemlig stor betydning for den senere klaring af urten.
Udstyrsliste til ølbrygning med maltekstrakt
Vi anbefaler, at du køber et godt startsæt til ekstraktbrygning i en webbutik. Du kan fx få følgende startudstyr i en samlet pakke for ca. 400 kr.:
- 1 x Gærspand 32 liter inkl. gærlås og taphane
- 1 x Flaskepåfylder til taphane
- 1 x Flaskebørste
- 1 x Klassisk hævert
- 1 x Kapselpåsætter håndmodel
- 1 x Iodophor 100 ml
- 100 kapsler
Herudover bør du også anskaffe følgende:
- 1 ekstra gærspand til omstikning af øllet, så bundfaldet fjernes (ca. 100 kr.)
- 100ml cylinderglas (60 kr.)
- Hydrometer/Oechslevægt til måling af vægtfylde og alkoholprocent (65 kr.)
Til ekstraktbrygning får du desuden brug for følgende “køkkenudstyr”:
- Gryde(r) (som beskrevet ovenfor)
- Brygske
- Stor si
- Rengøringsmiddel (natriumhydroxid eller klorin) og evt. desinficeringsmiddel (iodophor)
- Litermål
- Vægt (til afmåling af humle, sukker etc.)
- Termometer 0-120 grader
Sådan brygger du godt øl med maltekstrakt og humle – se trin-for-trin guiden her.