Udstyr til ølbrygning

Start med det du har – og byg ud efter behov
Det skønne ved ølbrygning er, at alle kan være med. Og hurtigt opnå nogle gode resultater. Langt de fleste kan starte med det køkkenudstyr, de allerede har, og så blot tilkøbe en gærspand eller en minimal startpakke for under 200 kr. Når du så har fundet ud af, at her er der betydeligt mere at hente, er det nemt at udvide udstyret og ambitionerne bryg for bryg. Og for at komme op på Mikkeller og Kølster niveau, har du kun brug for udstyr i 3.000 kr. klassen.

Forskellige udstyrskrav til beerkits og all-grain
Den væsentlige skillelinje i udstyrskravet ligger ved mæskning eller ej. Brygger du på beerkits eller maltekstrakt har du ikke det store behov for 30 liter gryder, mæskekar, måleinstrumenter osv. Her har producenterne (bryggerierne) gjort det krævende forarbejde med malt og humle. Ved beerkits kan du nøjes med din elkoger eller en lille gryde – der skal i de fleste tilfælde blot koges 3 liter vand til at opløse den koncentrerede urt, som leveres i en nem emballage. Bruger du maltekstrakt til egen opskrift, skal den koges med humle før den hældes på gærspand, men det kræver kun 1-2 store gryder, hvor du samlet koger 10-20 liter vand. I princippet kan du bruge samme køkkengrej til semi-grain og all-grain brygning, men arbejdet bliver bare betydeligt nemmere og mere præcist udført med lidt ekstraudstyr som elgryde med taphane, mæskekar og hydrometer.

Saml vennerne i et bryglaug og del udgifterne!
Det er langt sjovere at drikke en øl sammen med gode venner end at gøre det alene. Præcis det samme gælder for det forudgående arbejde. Er man flere om opgaven, får man udover de fælles oplevelser også en række kontante fordele. Samler du fx 3-4 venner i et lille “bryglaug”, reduceres dine udgifter til et fuldt all-grain udstyr med et slag fra fx 2.500 kr. til 500-600 kr. Og når først forslaget om fælles ølbrygning er kommet på bordet, er der som regel meget kort fra idé til handling.

Leaderboard Ad