Egespåner

0

Egespåner kan fås mere eller mindre hårdt ristet. Til øl anvendes primært hårdtristede egespåner, der giver en nøddeagtig og ristet smag. De amerikanske varianter tilføjer desuden lidt vaniljearoma. Medium ristede spåner tilføjer mandel- og karamelsmag.

Den enkleste metode er at tilføje egechips efter gæringen, og lade det trække nogle dage, mens øllet lagres på gærspanden. Du kan evt. sterilisere dine chips ved dampning i 15 minutter for at reducere risikoen for infektion. Hvor længe egespånerne skal trække er en smagssag, så de fleste håndbryggere tager prøver med en eller to dages mellemrum indtil de opnår den ønskede smag. Har du et keg-system, kan du også tilføje egechips i fustagen – fx i en humlesok, så det ikke blokerer stigrøret.

Dosering: 5-30 g/10 l øl.

Ege-lagringen kan tage alt fra et par dage til flere måneder afhængig af den anvendte eg og den ønskede smagsintensitet.

Share.

Leave A Reply