Trin for trin vejledning til ølbrygning med maltekstrakt

0

Brygprocessen kan variere lidt alt efter hvilken opskrift, du har valgt, men langt de fleste indeholder disse steps:

Forberedelse

  1. Start med at sætte dig grundigt ind i opskriften.
  2. Tjek at du har det nødvendige udstyr samt råmaterialerne klar:
    – mål maltekstrakt af (hvis du bruger maltbøtter/dunke der indeholder mere end angivet i opskriften)
    – opdel humlen i portioner iflg. opskriften (bitterhumle, smagshumle og aromahumle)
  3. Rengør alt udstyret – sådan rengør du dit ølbrygnings-udstyr!

Kogning af maltekstrakt og humle

  1. Kog op til 25 liter vand i en stor gryde eller flere mindre. Du skal helst koge mindst 10 liter vand.
  2. Varm maltbøtten/bøtterne i vandbad i ca. 5 minutter for at gøre maltekstrakten flydende
  3. Hæld den flydende maltekstrakt i gryden og rør godt rundt
  4. Tilsæt sukker og vent til “urten” er kommet i kog igen
  5. Tilsæt den første humle (bitterhumlen), der skal koge med i længst tid (ofte 1 time)
  6. Tilsæt evt. smagshumle, der typisk koger med i ca. 30 minutter
  7. Tilsæt aromahumlen (kommes i fx efter 45 minutter, hvis den skal koge med i de sidste 15 minutter)

Sining og nedkøling af urten

  1. Når bitterhumle og aromahumle har kogt med i den angivne tid, stoppes kogningen og urten hældes over i en brygspand. Hæld urten gennem en stor køkkensi, så al humlen filtreres væk. Brug evt. en øse, så du undgår at plaske for meget med urten.
  2. Du skal nu tilsætte vand, så du kommer op på 25 liter. Det kan nemt tjekkes, hvis gærspanden har påtrykte litermål. Det sikreste er at koge tilsætningsvandet, men mange nøjes med at tilsætte koldt vand direkte fra hanen.
  3. Før gæren kan tilsættes, skal urten hurtigst muligt køles ned til ca. 25-30% (jo hurtigere det gøres, jo mindre risiko er der for at urten angribes af bakterier før gæringen går i gang). Nogle anvender en kølespiral, men du kan også sætte et desinficeret låg med gærlås på gæringsspanden og evt. sætte den i et koldt vandbad.

Gærtilsætning

  1. Mål sukkerindholdet med et hydrometer og noter tallet (det bør svare til det Boil Gravity – BG – der er angivet i opskriften). Det skal bruges senere til at udregne alkoholprocenten.
  2. Tilsæt gæren. Tørgær kommes direkte i gærspanden, når temperaturen er korrekt (tjek anvisning på pakken). Du kan også anvende flydende gær og/eller gærstarter.
  3. Sæt gærlås fyldt med vand på gærspanden.

Gæring

  1. Gæringen går i gang inden for det første døgn og varer normalt 3-10 dage – hold godt øje med aktiviteten og sørg for, at der hele tiden er tilpas med vand i gærlåsen.
  2. Når der ikke kommer flere bobler i gærlåsen, tager du en ny måling af sukkerindholdet (helst ved samme temperatur som første måling). Træk resultatet fra din tidligere måling og divider med 7,6. Resultatet er lig med alkoholprocenten. Læs mere om hvordan du udregner alkoholprocenten i dit hjemmebryg!

Flaskning

  1. Når gæringen er stoppet i gærspanden, skal øllet tappes på flasker og eftergære, så der dannes CO 2. Der skal derfor tilsættes lidt sukker før tapningen. Det kan ske på to måder:
    1. Opløs den sukkermængde, der er angivet i opskriften, i væsken i gærspanden (stik gerne indholdet over på en anden gærspand først, så du får siet bundfaldet fra)
    2. Fordel den opløste sukkermængde ligeligt på det antal flasker, du skal fylde.
  2. Tap derefter dit bryg på rengjorte flasker og sæt kapsler på – Sådan rengør og desinficerer du bedst dine ølflasker

Lagring

  1. Lad øllet lagre ved stuetemperatur i en uge, og derefter 2-4 uger ved ca. 10 grader (nogle øltyper – især de mørke og stærke – er først på toppen efter et par måneders flaskelagring).
  2. Nyd dit øl i godt selskab!
Share.

Leave A Reply