Trin for trin vejledning til all-grain ølbrygning

0

Brygprocessen kan variere lidt alt efter hvilken opskrift og hvilket udstyr, du har valgt, men hovedforløbet er det samme. I denne trin-for-trin guide tager vi udgangspunkt i brygning af 25 liter øl, og vi anbefaler at anvende en 30 liter elkedel, der er ideel til formålet. Du kan dog også bruge et par store gryder, men her skal du så justere lidt i fremgangsmåden på visse trin – bl.a. ved måling af Boil Gravity (BG), recirkulering, sining og aftapning mv.

Forberedelse

 1. Begynd med at sætte dig grundigt ind i opskriften.
 2. Sæt evt. en gærstarter i gang 1-3 dage inden brygdagen
 3. Tjek at du har det nødvendige udstyr samt råmaterialerne klar:
  – afmål malten af og kværn den (hvis du ikke har købt kværnet malt)
  – mål maltekstrakten af (hvis du har købt mere end angivet i opskriften)
  – opdel humlen i portioner iflg. opskriften (bitterhumle, smagshumle og aromahumle)
 4. Rengør alt udstyret – sådan rengør du dit ølbrygnings-udstyr!

Indmæskning

 1. Fyld en gryde med vand og varm det op til den angivne mæsketemperatur plus 6-7 grader (fx 75 °C) – det kaldes strike-temperaturen. Det bedste er en gryde på 20+ liter, men du kan også klare dig med et par mindre gryder.
 2. Hæld to liter vand per kilo malt i mæskekarret (eller en gærspand). Tilsæt herefter den kværnede malt langsomt i det varme vand, mens du rører grundigt rundt, så det ikke klumper.
 3. Tilsæt mere varmt vand til du når op på ca. 2,5 til 3 liter per kilo malt. Blandingen – masken – skal nu have en konsistens som en fast grød, som det stadig er muligt at røre i.
 4. Fyld din gryde op med vand igen mens du mæsker, og varm op til 78 °C (så vandet er klar til eftergydningen).
 5. Lad malt og vand trække 1 time til 1½ ved den temperatur, der er angivet i opskriften (tilsæt koldt eller varmt vand for at få temperaturen op eller ned).

Udmæskning og eftergydning

 1. Recirkulering (kun ved anvendelse af 30 liter elgryde med taphane): mæsken tappes nu langsomt ud af taphanen i bunden af mæskekarret. Den skal løbe ud med ca. ½ liter pr. minut, og straks hældes tilbage i mæskekarret igen. Der bør ikke lukkes for hanen under recirkuleringen, så brug to litermål der fyldes på skift. Når den aftappede væske ikke længere har synlige maltpartikler i sig, har bundfaldet lagt sig, så det fungerer som en si, og recirkuleringen kan stoppe.
 2. Tap urten (som væsken nu kaldes) direkte ned i din 30 liter gærspand.
 3. Eftergydning (udtrækning af det sidste sukker i masken): Hæld det 78 °C varme vand fra din gryde over i masken i takt med at urten langsomt tappes ud i gærspanden. Sørg for, at masken hele tiden er dækket af lidt væske. Stop, når du har 25 liter urt i din gærspand.
 4. Tag en prøve af urten i et cylinderglas, og køl det ned til 20 °C. Du kan nu måle Boil Gravity (BG) med dit hydrometer. Noter tallet – og tjek, at det svarer til den BG, der er angivet i opskriften (OBS! Denne måde at måle BG på kan selvfølgelig kun bruges, hvis du koger hele urten i én stor gryde – ellers må du finde en målemetode, der passer til dit udstyr).

Kogning af urt og humle

 1. Hæld urten over i din tomme gryde og start opvarmningen.
 2. Hvis din BG var for lav ift. opskriften, kan du koge urten et stykke tid indtil du har den ønskede sukkerkoncentration. Var BG omvendt for høj, kan du tilsætte vand indtil den passer.
 3. Husk at tage din gær ud af køleskabet, så den når op på stuetemperatur, inden den skal anvendes.
 4. Tilsæt den første humle (bitterhumlen), når BG er korrekt og urten koger. Start tidtagningen (hvis tidspunktet for tilsætning af bitterhumle er angivet til 60 min., betyder det, at det skal tilsættes 1 time før kogningen stoppes).
 5. Øllet skummer altid kraftigt op, når det koger. Så hav altid en flaske med koldt vand stående, som du kan hælde over, hvis det bliver nødvendigt at dæmpe skummet.
 6. Tilsæt evt. smagshumle, der typisk koger med i ca. 30 minutter
 7. Tilsæt aromahumlen og evt. krydderier (kommes i fx efter 45 minutter, hvis det skal koge med i de sidste 15 minutter).

Sining og nedkøling af urten

 1. Nedkøling af urt: Når bitterhumle og aromahumle har kogt med i den angivne tid, stoppes kogningen og urten skal herefter hurtigst muligt køles ned til gæringstemperaturen (ca. 25-30% – se opskrift/gærpakke). Det bedste er at anvende en spiralkøler, som gennemskylles med koldt vand. Alternativt kan du hælde den varme urt over i en gærspand gennem en stor køkkensi, så al humlen filtreres væk. Brug evt. en øse, så du undgår at plaske for meget med urten. Monter et desinficeret låg med gærlås på gæringsspanden og sæt den evt. i et koldt vandbad.
 2. Har du brugt mindre gryder til kogningen, skal du nu tilsætte vand, så du kommer op på 25 liter. Det kan nemt tjekkes, hvis gærspanden har påtrykte litermål. Det sikreste er at koge tilsætningsvandet, men mange nøjes med at tilsætte koldt vand direkte fra hanen (så urten nedkøles hurtigere).
 3. Rør jævnligt rundt i urten – det fremskynder nedkølingen (men pas på hygiejnen!).

Gærtilsætning

 1. Mål sukkerindholdet med dit hydrometer og noter tallet for Original Gravity (OG), der er den vægtfylde, urten har, lige inden gæring begynder. OG skal senere bruges til at udregne alkoholprocenten.
 2. Tilsæt gæren. Tørgær kommes direkte i gærspanden, når temperaturen er korrekt (tjek anvisning på pakken). Du kan også anvende flydende gær og/eller gærstarter. Rør gæren godt rundt i urten med din desinficerede brygske.
 3. Sæt låg og gærlås fyldt med vand på gærspanden.

Gæring, omstikning og lagring på gærspand

 1. Gæringen går som regel i gang inden for det første døgn og varer normalt 3-10 dage – hold godt øje med aktiviteten og sørg for, at der hele tiden er tilpas med vand i gærlåsen.
 2. Gæringen er afsluttet, når der ikke kommer flere bobler i gærlåsen. Tjek om øllet er færdiggæret ved at måle Final Gravity (FG) med et par dages mellemrum. Er den uændret, er omdannelsen af sukker til alkohol stoppet.
 3. Alkoholprocenten kan nu måles ved at trække FG fra OG og dividere med 7,5.
 4. Du skal nu omstikke øllet til en ren gærspand med en hævert. Stil evt. øllet koldt, det får de døde gærceller til hurtigere at falde til bunds og fremmer klaringen.
 5. Skal øllet tørhumles, tilsætter du humlen efter omstikningen. Bruger du en humlesok, kan den blot fjernes igen efter de angivne antal dage. Kommer du i stedet humlen direkte i øllet, skal du omstikke en ekstra gang inden tapning på flasker.
 6. Øllet skal som regel lagre 1-2 uger på gærspanden.
 7. Når gæringen er helt stoppet, tager du en ny måling af sukkerindholdet (helst ved samme temperatur som første måling). Træk resultatet fra din tidligere måling og divider med 7,6. Resultatet er lig med alkoholprocenten. Læs mere om hvordan du udregner alkoholprocenten i dit hjemmebryg!

Flaskning

 1. Når gæringen er stoppet i gærspanden, skal øllet tappes på flasker og eftergære, så der dannes CO 2. Der skal derfor tilsættes lidt sukker før tapningen. Det kan ske på to måder:
  1. Opløs den sukkermængde, der er angivet i opskriften, i væsken i gærspanden (stik gerne indholdet over på en anden gærspand først, så du får siet bundfaldet fra)
  2. Fordel den opløste sukkermængde ligeligt på det antal flasker, du skal fylde.
 2. Tap derefter dit bryg på rengjorte flasker og sæt kapsler på – Sådan rengør og desinficerer du bedst dine ølflasker

Lagring

 1. Lad øllet lagre ved stuetemperatur i en uge, og derefter 2-4 uger ved ca. 10 grader (nogle øltyper – især de mørke og stærke – er først på toppen efter et par måneders flaskelagring).
 2. Start Nyd dit øl i godt selskab!
Share.

Leave A Reply